Thursday, August 15, 2013

The Hidden Story behind: George Town UNESCO World Heritage


Assalamualaikum WBT dan selamat sejahtera...

Yeah,i know...i know... i just made a new entry yang actually takde kaitan pun dengan kebiasaan entries aku sebelum ini iaitu tak lain dan tak bukan novel aku,huhu.... Tapi sebenarnya aku dah lama teringin nak berkongsi cerita dengan korang especially my blog readers tentang perjalanan kisah aku yang penuh suka duka dan onak ranjau berduri ni. Terutamanya masa aku menuntut diploma dalam jurusan Senibina Landskap di UiTM Perak a longgg....time ago...(Dah nak masuk 4 taun dah upernye aku tinggalkan diploma,huhu)...

As u guys know already that my purpose in blogging is not for getting attention about myself, pendek kata camnilah...aku sebenarnya takde niat pun nak berblogging tentang life aku, diary or about my travelling elsewhere and so on etc. But, the only reason is one thing, i just wanna share my interest in writing dan aku teramatlah suka+terharu+gembira+berbesar hati pabila ada orang yang baca hasil2 karya aku yang tidak seberapa ini...T_T

Dah memang minat bebenor menulis cerita sejak dari bangku sekolah lagi. Siap berangan lagi nak jadi novelis terkemuka macam JK Rowling...(Wahh, tingginya cita2 u padahal banyak lagi nak kena improve ayat BM+BI ko ea Miss Blogger!) hahaha!

Anyway, setelah agak lama berkecimpung dalam arena blogging ni, nak kata lama pun tak jugak sebab aku ngaku yang aku jarang amat2 update blog (ikut mood ko aje ea...) barulah aku terfikir nak buka cerita perjalanan aku pula sepanjang aku bergelar student ni. Asenye tak salah kan nak cuba benda baru pulak. Dari diploma dulu hinggalah aku sambung degree memang course aku ni banyak berjalan. Merata ceruk kitorang redah. So, walaupun aku selalu dilihat sebagai feminine di mata kasar sedara mara aku, hakikatnya tiada siapa menyangka bahawa aku ini seorang yang tahan lasak dan kental sebenornya,huhuhu....kental bukan ape, nak survive untuk subjek Studio Base weii!!kalo ko tak pass design means ko kena repeat lagi for the rest of the semester. Ha! jadi siang malam aku turun, naik studio siapkan individual+group work...jadi kelawar, burung hantu dan sebagainya, bengkak2 mata, but at the end of my studies i happened to realize that it was the best moment in my life as a student...=)


Bus before bertolak ke George Town, Penang dengan kengkawan sume yang excited giler tak bole blah... walaupun agak lambat bertolak dari jangkaan masa yang ditetapkan, tapi kitorang tetap enjoy termasuklah pakcik bus,heheh!


My friends and lecturers=)

Actually, aku teruja sesangat nak pi melancong kali ni disebabkan...jeng, jeng,jeng....ha,ape lagi kalu bukan kerana makanannya yang lazat2. We all know since Penang has lots of delicious foods kan especially pasembor n macam2 lagilah. Secondly, dalam 3 hari kat sana aku dapat merehatkan minda dan otak buat seketika dari memikirkan assignment2 yang berlambak2 di kampus,hahaha... bukan ape, walaupun aku tahu bahawasanya aku bakal menghadap assignment studio 01 right after the site visit, tapi aku tak mahu memikirkannya lagi buat masa ini;)

Bile lalu depan ni aje aku tetibe teringat scene dalam movie 'Ip Man' and I don't know why...why??o_O

Kapitan Keling Mosque at Jln Masjid Kapitan Keling

Banyak lagi tempat2 menarik yang bersejarah ada di George Town ni. Paling best bila tengok kesan2 tinggalan sejarah British dan penjajah lain yang masih dikekalkan hingga sekarang. Banyak lagi yang nak diceritakan tentang pengalaman aku tapi maybe next time pula ea...

Apa yang pasti....

Abang omputih ini juga turut meminati our Malaysian food...yeahh!!




0 ulasan:

Post a Comment