Friday, August 16, 2013

Nak kulit cantik macam orang Korea??

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,

Entry kali ni berkisarkan tentang tips penjagaan kulit muka yang aku ingin kongsikan bersama girlfriends sekalian. I admit that I’ve a bit of knowledge about skin care, as I am not a beauty guru, dermatologist, a doctor, beauty expert or whatsoever…(Nah…I’m just a normal student okay!) But I like to watch some tips and skin care routine by several beauty gurus on youtube like Michelle Phan, Bubzbeauty, Beautifymeeh, Oiseau88, Melodee Morita, Bethany Mota, Amenakin and Meredith Foster. Those youtubers updated videos I’ve never ever, ever like…4eva missed up,eheh=)

Still yet, they are AMAZING!
                    
                                   
One of my favourite beauty guru, Beautifymeeh…she’s really2 pretty! Penerangan yang diberikan oleh beliau berkenaan satu2 produk juga amat berkesan=)

Aku begitu suka membaca artikel2 berkaitan dengan produk cosmetics dan penjagaan kesihatan di internet kerana ianya banyak membantu rutin harian aku dan membetulkan method2 yang aku telah salah faham selama ni. Especially as student, I’m always busy and every single time in a hurry, I never even care about my skin or whateva I wear. Yelah, dah nak mekap2 takde masa dah terutamanya masa aku ada group work ngan member2 aku. Mahu hangin 1 badan member tunggu berjam2 kat studio kowt,huhu…

As a result, my skin tone became dull and darker…this actually happen before I haven’t realized about the important of applying a moisturizer. Huh, see?! aku agak bernasib baik sebab jenis kulit aku tak mudah naik jerawat. Sometimes I do have some pimples but it happens rarely. I think it is all about the genetic which we inherit from our parent right. Masalah kulit aku ni paling utama iaitu kulit kering T_T

Aku juga ada terbaca satu artikel yang mengatakan sememangnya Korean people are already have good skin based on their genetics.Tak dapat disangkal lagi kan... no wonder why Kpop idols really have flawless skins even without make up!

 “Look, how pretty I am without makeup.”


Me without make up, maybe err... looks like ‘R’ da hottie zombie kowt,uhuhuhu...uhuk!

“Ko pun nak jadik zombie cam aku kew?ngehngehngeeh….” (Dialog rekaan aku semata2).

My routine has change gradually right after I’ve took an effort myself. I read books, articles, internet, and random blogs about the important of health and skin care. Aku juga kagum dengan kulit muka orang2 Korea dan Jepun yang amat2 menitik beratkan rawatan kulit muka dan kesihatan. Kulit diorang memang cantik dan licin. Aku ada seorang lecturer dari Korea semasa mengambil bahasa asing as my third language in university. Aku begitu suka melihat kekemasan penampilannya dan kulitnya yang mak aihh…macam KPop idol favourite aku, SNSD. So, every time she came teaching into my class I always imagine yang saat itu Jessica SNSD sedang ajar aku Bahasa Korea, hahaha! 

When I tell my friends, they were like..."Seriously? ingatkan aku je yang pikir camtu.."

Muka lec aku yang iras Jessica SNSD<3

Here are some of my personal skin care routines. Just a basic and simple and not taking a lot of time, really…=)

Firstly is to drink a lot of water especially when u woke up in the morning and before going to bed to keep ur body HYDRATED. Yea, i know it's common right? but it is really2 important. Aku akan pastikan yang benda penting kena bawak sebelum nak gi kelas ialah bekal air. Besides, i'll get thirsty to death without it!



*Sumber: En.Google

Bersihkan wajah terlebih dulu dengan make up remover seperti Hada Labo light make up remover. Kadang2 aku pakai wet tissue je macam gambar kat bawah ni. Lagi senang.


Ia bertujuan untuk membersihkan kesan kotoran mekap seperti mascara dan eyeliner yang tak mampu dibersihkan betul2 oleh pencuci muka.

Cuci muka 2 kali sehari siang dan malam sebelum nak tido. Bab ni tolong amik perhatian kay… sebab liang2 pori di muka akan tersumbat dengan segala macam kotoran tambahan pula bile kite aktif di luar. Kamu mesti rasa letih tiap kali nak kuar date dengan kengkawan atau boyfriend je asik tonyoh muka dengan mekap setebal 2 or 3 inci. Nak elakkan senang je…jaga kulit kite dari sekarang. Bile kulit takde masalah, believe me girls… u don’t need to extremely make over ur face anymore. Just a simple make up and ur DONE! U appears gorgeous even without foundation=)
 
I’m using Hada Labo gokujyun facial cleanser. It means for moisturizing type one.


It has creamy texture and bile pakai ko rasa kulit ko benar2 bersih sebersihnya. That’s why I love so much these Hada Labo products and has been using them for years. The ingredient including Hyaluronic acid which is important for your skin. It is also free of fragrances, mineral oil, alcohol and colorant which not cause any breakout <3

Right after u clean ur face, sila lah guna toner. Also I’m using Hada Labo toner/lotion (they use to call lotion instead of toner in Japan). Lotion ni sangat popular di Jepun hingga terjual setiap 4 saat tapi tak tau la sejauh mana kebenarannya. Ini pun bebas dari pewangi, mineral oil, colorant and alcohol which will make ur skin surface a bit sticky right after u apply onto ur face but it doesn’t last for long. U will feel ur skin super moist!  Jenis ni mudah sebab tak payah guna kapas muka. Just drop a sufficient amount and gently pat onto ur face. Easy right?

Lagi pula aku ni jenis malas nak lelebih guna kapas. Sesuai la untuk orang yang always in a hurry;P

Korean and Japanese like to pamper their faces with essence. But I am actually skipping this step. U can use Hada Labo essence coz it is really a good product I tell ya. I’m planning to purchase it next time. Buat masa ni…enggak ada ongkos nya dong…it is a bit pricey, though it is quite affordable than SK2, LOL…o_o

Then, u can moisturize ur face. Tujuannya untuk melembapkan kulit wajah dan menjadikan warna kulit lebih sekata. Takdela kulit nampak kering dan kusam aje kan. Actually guna essence je pun dah buat kulit jadi lembab dah. Tapi aku lagi suke kalo apply Hada Labo moisturizing milk ini. Rasa lembut je kulit,heheheheh


Girls boleh juga nak sapu krim siang dan malam atau krim mata. Sesambil tu rajinkanlah diri buat urutan wajah ye. Ala…kejap pun kira orait dah. Kata nak kulit macam orang Korea,huhuhuh


Aku purchase kat Daiso Sunway Pyramid. Yang ni aku gunakan sebagai face massage sambil-menyambil mencuci muka di depan cermin dan berangan seperti seorang Kpop idol. Anda juga boleh mencuba sebagai satu cara nak menaikkan semangat di awal pagi sebelum masuk ofis,huhuhu (Acane lak gambar ini boleh terbalik?)

Sunblock is very crucial for ur skin. Gunalah sunblock Biore UV Aqua Rich Watery essence SPF 50+ PA++ seperti yang aku pakai ini. Sebab ianya memang truly da amazing one of all sunblock I’ve ever used. Bile pakai sunblock, u can protect ur skin from over expose to sunlight. UV rays can harm ur skin and making u look older than ur age. So kalu tak nak cepat tua dan muka berkedut, pakailah sunblock k.
       

Teksturnya tak melekit dan amat sesuai dipakai di bawah sinar mentari yang terik. Sebabnya muka ko tak nampak berkilat. Ko seperti terlupa yang ko rupenya sedang memakai sunblock. Jangan lupe kunci keta letak kat mana dah la ye. (Oh ye,ini bukanlah translation kepada tulisan Jepun seperti yang tertera di gambar atas. Aku pun tak paham die tulis apeT_T)


Setelah itu barulah aku apply BB Cream jenama In2it ivory 01 yang telah sekian lama aku guna. Aku tak pernah lagi try jenama lain sebab entah ler…aku rasa kulit aku dah sesuai dengan jenama ini. Berguna sebagai bedak asas, concealer, sun protection dan melembapkan kulit. Amat sesuai juga untuk yang malas nak guna banyak2 produk cam aku, hehehe. Yang belah kiri dah nak habis, so aku repurchase baru yang di sebelah kanan=)

Petua orang2 tua dulu pun berguna jugak. Aku amalkan bedak sejuk. Yang aku pakai ni jenis bedak cina/samfong. Dulu pernah gak pakai compact powder Miyami. Tapi sejak da habis guna, malas nak gi beli lain so I went to Mydin and purchase this one je. Murah je. Hanya RM1.50.


Seperti wanita lain kebanyakannya, aku juga pakai facial mask. The one I use is the Japanese Daiso Charcoal Face Mask which I purchased at Daiso, Sunway Pyramid tak lama dulu. Walaupun kaler hitam legam macam arang, tapi ianya sangat efektif bagi menanggalkan blackhead, white head, dan segala macam kotoran degil. Don’t judge the book by its cover ok! Actually it is made from Korea tapi dijadikan sebagai pasaran Jepun. Harga pun murah je dalam RM5.


Lastly, jangan lupa banyakkan makan buah2an dan sayuran. Kalo boleh ambil juga supplemen tambahan seperti minyak ikan kod dan collagen sebagai satu langkah dari awal. Sememangnya kite tau yang pemakanan berkhasiat ni mampu mencegah dari penyakit sebab ianya kaya dengan vitamin. Kurangkan juga pengambilan makanan berminyak. In fact, orang Jepun suka mengambil miso sup sebagai side dish mereka. Miso sup ni memang bagus untuk kulit pun.


Aku juga suka minum green tea. Dikatakan green tea ni ada khasiat yang tersendiri. Ia anti-oxidant, mengelakkan kanser dan mampu menenangkan fikiran. Rasa fresh aje… sebab tu aku selalu minum green tea sambil buat assignment atau tengah study=)



Organizing tips: Gelas minuman yang aku rembat (tak digunakan lagi) untuk aku organize berus mekap, lip brush, lipstick from Revlon, Maybelline Baby Lip balm and Silky Girl eye liner brown colour.


My makeup bag yang dibeli di Daiso juga. I bring this all the time whenever I’m traveling and also to class bcoz I don’t going back to my room if there is another class. Senang nak touch up balik after performing solat. Ada hand sanitizer, tissue, wet tissue, lip balm, mirror, and all girl’s stuff inside. I hope this tips will help u in organizing ur make up collection=) ow yea, that key chain my roommate gave me when she went to Singapore back then. So cute I just can’t help staring at it every time I bring my makeup bag along with me!


Aku harap enrty ni membantu serba-sedikit korang especially girls bagi mendapatkan kulit yang cerah berseri dan cantik mulus macam orang Korea dan Jepun. Sebenarnya tak semestinya nak ikut diorang je. Kite pun boleh jugak tak kira la apa bangsa sekalipun. Apa yang penting ialah kecantikan dalaman. Bila hati kite baik secara tak langsung luaran pun akan terserlah kecantikannya sebab kite ikhlas=) Fighting!! Ok guys,moga bertemu lagi…bye!

4 ulasan:

MinKeyShopz said...

tips yg bagus ...woah~~
daebak2!
i'll to follow this~~xD

MinKeyShopz said...

woah..tips yg bagus~~
daebak!! (Y)
i'll try to follow it,
thanks~xD

AZENI AHMAD said...

Gerenti Tea yang sangat bagus... Bertindak sebagai antioksida.. Kalau red Tea ke roibus Tea lagi bagus.. Tapi mahal sikit la... :)

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik. Info yang berguna sangat. Terima kasih admin.

Pernah dengar jenama hado labo ni, tapi tak pernah beli sebab tak faham bahasa tulisan. Hehe

Post a Comment